Khamis, 18 Jun 2009

WAKTU ITU IALAH KEHIDUPAN


Teringat seorang kakak senior pernah berkata,” fatin, kalau kita tak dengar tazkirah lebih dari 3 hari, hati kita akan mati”. Lantas, aku mengambil buku untuk sedikit pengisian untuk diri sendiri yang seringkali mudah alpa dan leka dengan kehidupan duniawi.

Buku Ayyuhal Walad, karangan Al-Imam Hujjatul Islam Abu Hamid Muhammad bin Muhammad Al-Ghazali, yang dibeli di Malacca Central tahun lepas, diambil..
Wahai anakku yg tercinta,

Sebahagian daripada nasihat Rasulullah saw kepada umatnya ialah;


Maksudnya,


“ Adalah dikira sebagai tanda berpalingnya Allah taala daripada seseorang hamba apabila ia selalu mengerjakan perkara yang tidak berfaedah. Dan seandainya ada satu saat sahaja daripada umurnya yang telah digunakannya pada barang yang bukan merupakan tujuan hidupnya (iaitu beribadat kepada Allah) maka layaklah bahawa akan panjang penyesalannya ( pada hari kiamat nanti) dan siapa yang umurnya lebih daripada 40 tahun sedangkan kebaikannya masih belum dapat melebihi kejahatannya maka layaklah ia mempersiapkan dirinya untuk memasuki api neraka”.


Sebenarnya sekadar ini sudah cukup untuk menjadi nasihat kepada semua orang yang berilmu.

Berulang-ulang kali aku membaca ayat yang paling bawah tu. Imam Ghazali mengatakan bahawa hadis ini sudah cukup untuk menjadi nasihat kepada semua orang berilmu. Betulla sahabat2, bila dihayati betul2 hadis tersebut, ia mempunyai banyak pengertian, dan sangat penting dalam hidup kita. Kadang2, kita x sedar pun yang kita ni selalu buat perkara yang tak berfaedah. Tidur, berbual-bual kosong sampai termengumpat, jalan2 tanpa tujuan, tengok tv, main game dan mcm2 lagi. Padahal menurut hadis ni, seandainya 1 saat sahaja daripada umur kita telah digunakan bukan untuk tujuan hidup (iaitu beribadat kpd Allah), maka layaklah baginya panjang penyesalan di akhirat kelak..


Sama2 kita fikirkan. Semoga dapat memberi manfaat..


Telah ku mungkiri

Janjiku lagi

Walau seribu kali

Ku ulang sendiri

Aku takkan tempuh lagi

Apakah Kau terima

Cintaku lagi

Setelah ku berpaling

Dari pandanganMu

Yang kabur kerna jahilnya aku

Tiada ulasan:

Catat Ulasan